Хий, шар, бадган гэсэн гурван гэм анхлан эхийн хэвлийд бүрэлдэн тогтох гол шалтгаан эцгийн дусал (үрийн шингэн), эхийн цус (сарын тэмдэг) байдаг. Энэ дусал, цус нь хий, шар, бадганы шинж чанарыг агуулсан байдаг бөгөөд эхийн хэвлийд бүрэлдэх явцад эхийн хэрэглэж байгаа хоол хүнс, амьдралын хэв маягаас шалтгаалан тухайн хүний бие махбод нь аль нэг гэмийн хувь их, бага янз бүр болж долоон төрлийн өвөрчлөл тогтдог.
Үүнд:
1. Хий, 2. Шар, 3. Бадган, 4. Хий, шар хавсарсан, 5. Хий, бадган хавсарсан, 6. Шар, бадган хавсарсан, 7. Хий, шар, бадган хурсан гэж байна.