АУ-ны доктор Б.Пүрэвжаргал монголчуудын архины хэрэглээ, архинд донтох эмгэг үүсгэж буй шалтгааны талаар ийн ярьжээ.
2017 - 2021 оны хооронд таван жилийн хугацаанд судалгаа хийсэн. Монгол хүнд тохиолдоод буй архины цагаан солио эмгэг яагаад үүсээд байна, эрсдэлт хүчин зүйлийг нь тодруулсан. Эцэг эхийн архины нөлөө, биологийн хүчин зүйл болох архи задалдаг ферментийн хэмжээ, цусан дахь амин дэмүүд болох витамин B1, B12 аминд дэм ямар түвшинд байна гэдгийг гаргаж ирсэн. Эдгээр амин дэмүүд нь архинд донтох эмгэгийн эмчилгээтэй холбоотой учраас судлах зайлшгүй шаардлагатай байв. Мөн архины хүндрэл нь уураг тархинд нөлөөлдөг учраас ойгүйдэл буюу оюун ухааны сулрал ямар хэмжээнд байгааг хөндсөн.
Архинд донтолтын үе шат ахих тусам танин мэдэхүйд өөрчлөлт гарах, ой тогтоолт буурах шинж илэрдэг.
Зөв зохистой хоол хүнсний хэрэглээ монгол хүнд зайлшгүй шаардлагатайг энд онцлох хэрэгтэй. Архи задалдаг ферментийн найрлагад цайр гэх мэт микро элементүүд тодорхой хэмжээгээр оролцдог учраас Монголчуудын хооллолт, эрдэс баялаг ихтэй, баяжуулсан хүнс хэрэглэж байна уу гэдэг нэг асуудал. Ихэнх нь өлөн байхдаа архи уудаг, уухдаа хоол иддэггүй зэрэг нь архинд донтох өвчний хүндрэл, солиоролд орох, архины шалтгаант тэнэгрэл үүсгэх хүчин зүйл болж байгаа гэдэг дүгнэлтэд хүрсэн.